wekelijkse tip #6: Waarom slaap zo belangrijk is.

19:15 Nannick 0 Comments


Je hebt wel eens een dag waarop je er niet normaal uit ziet! De vorige avond heb je lekker gefeest of je bent gewoon laat naar bed gegaan. Het effect daarop zie je jammer genoeg pas de volgende ochtend als je voor de spiegel staat. Je ziet wallen, donkere kringen, slap hangende ogen en een doffe huid. Make-up kan je gezicht een stuk 'frisser' maken, maar daarmee is niet alles gedaan. Sommige gebruiken ook een van de beste dag- en nachtcrème. Maar je gezicht ziet er op z'n best uit als je voldoende heb geslapen. En hier een dagelijks ritme van maakt. Daar kan geen enkele dagcrème tegen op! Voor een volwassene moet je minimaal 8 uur slaap op een dag hebben. Voldoende slapen is goed voor je geest en geeft je huid een nodige oppepper! Welke processen zijn er 's nachts nou aan de gang waardoor je er de volgende morgen (of middag, als je lang uitslaapt) er weer gezond uit ziet?

Niet iedereen komt aan de minimale 8 uur per dag, dit kan komen door stress, slaapproblemen of een druk leven. Vaak denk je dat je vroeg op bed ligt, maar je hersenen zijn nog volop aan de gang om jou aan het denken te zetten. Je hebt vast wel een keer van je ouders gehoord: "Denk maar ergens aan, dan val je snel in slaap!". 9 van de 10 keer is dit niet zo! Wanneer je gaat nadenken duurt het alleen nog maar langer voordat je  slaapt. Blijf dus gewoon rustig liggen of speel een paar liedjes af.

Maar welke processen zijn tijdens je nachtrust aan de gang?
- Donkere kringen krijg je vanzelf als je te weinig slaapt. Als jij te weinig slaapt breekt het collageen onder je ogen af waardoor je donkere bloedvaten beter te zien zijn, dit zien wij dus als donkere kringen. Als je voldoende en rustig slaapt maakt je lichaam collageen aan en zie je de volgende dag niks raars aan je gezicht!


- Wanneer jij voldoende slaapt wordt je immuunsysteem steeds beter, dit verminderd acné, eczeem, huidaandoedingen, uitslag of andere huidproblemen. Je bent minder kwetsbaar voor ziektes of griepjes. Houdt je immuunsysteem dus goed op peil om er beter op je gezicht uit te zien!

- Bij slaaptekort maakt je lichaam automatisch stresshormonen aan. Stresshormonen zorgen voor vertraging van collageen, waardoor je donkere kringen krijgt en je huid er dof uit gaat zien. De hormonen zorgen ervoor dat de conditie van je huid achteruit gaat, en dus eerder last krijgt van oneffenheden. Ook hebben hormonen de functie om extra makkelijk vet op te slaan, weer een excuus om te gaan slapen!

- Het belangrijkste proces: het herstellen van je lichaam. Niet alleen je organen worden verbeterd door een goede nachtrust maar ook je huid! Door voldoende te slapen zullen je wondjes, acné en andere huidaandoeningen sneller verminderen dit komt doordat het aanmaken van groeihormonen toeneemt.

Letten jullie erg op je slaap ritme? Ik eerlijk gezegd wel, dit zijn maar een paar voorbeelden van processen maar er zijn er absoluut meer! Je huid gaat er echt beter van worden, je merkt het ook aan je beschikbare energie. Als je meer slaapt ben je ook meer opgelet en daardoor dus ook slimmer.
En geloof me, niet iedereen zegt dat je er moe uit ziet. Maar ondertussen heb jij nog niet in de spiegel gekeken wat voor effect het niet goed slapen op je huid heeft. Je zult het moeten geloven, een schoonheidsslaapje bestaat toch echt!

Slapen jullie voldoende uren per dag? Of let je niet zo erg op hoeveel uur je slaapt?

Je hebt wel eens een dag waarop je er niet normaal uit ziet! De vorige avond heb je lekker gefeest of je bent gewoon laat naar bed gegaan. ...