Fabeltjes over zonnen

08:00 Nannick 0 Comments


Wanneer de zon schijnt gaan we met veel mensen tegelijk naar het strand om lekker van de zon te genieten. Er bestaan veel fabeltjes over zonnen, UVA - UVB straling. Je kunt er huidkanker, rimpels, huidveroudering of ouderdomsvlekken van krijgen. De meeste fabeltjes zijn overdreven om mensen zoveel mogelijk uit de zon te houden. Natuurlijk je mag in de zon, maar wel met een hoge beschermingsfactor waardoor je minder snel verbrand en minder schadelijk bent tegenover de zon. In dit artikel zie je welke fabeltjes je kunt geloven en welke je kunt skippen.

Als ik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruik, word ik minder bruin
Dit dacht ik eerst ook (een paar jaar geleden) maar dat is absoluut niet waar. Je word alleen minder snel bruin maar de hoeveelheid pigment is hetzelfde. Dit is bij iedereen verschillend want dat ligt eraan hoeveel pigment je huid in staat is om aan te maken (erfelijk). 

Als ik een waterproof product gebruik, hoef ik me na het zwemmen niet opnieuw in te smeren
Dat klopt ook niet, het beschermt alleen tijdens het zwemmen maar niet daarna. Je moet het telkens weer opnieuw aanbrengen voor als je veilig wilt zonnen.

Als ik bruin wil worden moet ik eerst rood worden
Ook dit is fout, rood is een teken van verbranden. Je kunt ook gelijk bruin worden, dit is per mens verschillend. Sommige mensen worden nooit bruin maar altijd rood. Maar als je niet wilt verbranden kies dan voor anti-zonnebrandcrème en bescherm je lichaam met kleding of een parasol.


Met alle kleding ben je beschermd tegen de zon
Dit is niet helemaal waar, het ligt eraan van welk materiaal je kleding is gemaakt. Als het gemaakt is van dik weefsel beschermt het wel degelijk (dit is uiteraard ook warmer) maar heb je een dun t-shirt aan dan beschermt het natuurlijk niet optimaal. En donkere kleding bied meer bescherming dan witte kleding.

Iedereen moet in de zon gaan liggen voor aanmaak van vitamine D
Dit is ook niet helemaal waar, als je in de zon ligt krijg je wel vitamine D binnen. Maar te lang in de zon liggen is ook niet goed, je krijgt ook van andere dingen vitamine D. Dus je hoeft niet perse in de zon, je kunt ook gewoon een korte wandeling in de zon maken.

Als ik bruin ben, moet ik niet gaan scrubben want dan gaat de bruine kleur van mijn huid
Als je heel intensief aan het scrubben bent dan wel ja, zoals bij een schoonheidsspecialist. Maar als je een gewone douche-scrub gebruikt dan gaan alleen je dode huidcellen eraf. Door (zachtjes) te scrubben krijg je een mooie egale bruine huid. Het is ook verstandig om je huid te scrubben voordat je de zon in gaat!

Door de zon krijg je huidkanker
Het ligt eraan hoelang je in de zon ligt, als je continu dag in dag uit in de zon ligt te bakken word de kans wel groot dat je het zou kunnen krijgen. Maar lig je normaal in de zon en niet te lang dan krijg je echt geen huidkanker. Wees niet bang en ga lekker van de zon genieten.

Een zelfbruinend product beschermt mijn huid tegen de zon
Dit is echt fout! Het zorgt er alleen voor dat je huid bruiner lijkt, het heeft niets te maken met de aanmaak van pigment (waardoor je sneller bruin word). En het beschermt absoluut niet tegen de schadelijke invloed van de zon, behalve als er genoeg SPF in zit (meer informatie over SPF? Lees dan dit artikel). 


Als ik eenmaal bruin ben hoef ik geen zonnebrandcreme meer te gebruiken
Natuurlijk moet je dit wel doen! Je moet je huid altijd beschermen, pigment is niet voldoende om je huid te beschermen tegen de zon.

Ik hoop dat ik jullie weer wat meer informatie heb gebracht, natuurlijk moet je niet alle fabeltjes geloven. Maar het fabeltje van de rimpels is echt waar, maar dit heeft deels ook te maken met huidveroudering. Je krijgt ze vroeg of laat toch! En als jij in de zon wilt liggen, ga je gang! Maar beloof me wel dat je je huid goed beschermt.

Wanneer de zon schijnt gaan we met veel mensen tegelijk naar het strand om lekker van de zon te genieten. Er bestaan veel fabeltjes over zo...