Column || De Sociale media

12:00 Nannick 0 Comments


Tegenwoordig is niets meer geheim en weten we alles van onze "vrienden" met één druk op de knop. Ik heb het over het wereldwijde gebruik dat "social media" wordt genoemd. iedereen maakt er optimaal gebruik van, je zou bijna kunnen zeggen: "wie heeft het nog niet?". Sommige willen er niets mee te maken hebben en anderen zitten 24/7 aan hun telefoon vastgeplakt. Continu hoor je het geluidje van Whatsapp, steeds komt er een melding binnen van Twitter en telkens zie je een bericht voorbij komen van Facebook. Nergens hoor je een sms- geluidje of een standaard beltoon van Nokia (voor de kenners onder ons). Zijn wij nou helemaal ingebugert tot de sociale media dat er zelfs geen reclame meer komt van telefoon providers, om te melden dat er een nieuwe aanbieding is op een bel- en smsbundel? Als ik überhaupt een reclame bekijk gaat het over het samenstellen van je eigen internetbundel. je zou bijna kunnen spreken van een revolutie. Met betrekking op de bekende uitspraak: "Wie belt er nou nog?". Bellen is zo 2011, Whatsapp is het nieuwe smssen en Viber is het nieuwe bellen.

De sociale media heeft tegenwoordig een grote invloedop ons leven .Dit zeg ik niet om ouderwets te klinken (wat absoluut onmogelijk is, aangezien ik pas 15 jaar ben), maar om jullie de realiteit onder ogen te laten zien. Ik bedoel, je kunt de 1e Nederlandse EK voetbalwedstrijd (als je wilt) via Twitter volgen. Zoveel commentaar zetten mensen op Twitter. Ik weet precies wanneer Nederland een goal heeft gemaakt, zonder ook maar één blik op de tv te werpen.


Om even een voorbeeld te noemen. Via Twitter was ik erachter gekomen dat Amy Winehouse was overleden. Zonder Twitter was ik het ook we te weten gekomen, alleen dan veel later. Dan waarschijnlijk via Facebook, Hyves en Whatsapp.

Wat ik duidelijk probeer te maken is dat men tegenwoordig alles weet via de sociale media. Je mist zoveel als je je niet bij de sociale media bevindt. Je krijgt continu informatie binnen, er zijn zelfs mensen die leiden onder het zogenaamde "infobetias". Daarvan spreekt men als je je gedwongen voelt om alles te weten, bijvoorbeeld door de sociale media. Ik wist niet dat het bestond, maar de Cosmopolitan wist mij te vertellen dat er mensen zijn die zich niet een avondje kunnen ontspannen zonder op Facebook te kijken, naar de nieuwe statussen van zijn/haar vrienden die gezellig aan het stappen zijn. Hoe ver kan je gaan? Ga dan lekker mee als je niks wilt missen. Oké, 1 of 2 keer kijken is oké, maar om nou per minuut je Facebook te gaan checken voor nieuwe updates (en je dan nog afvragen waarom er geen nieuwe updates zijn) gaat te ver. Zo ben je namelijk goed op weg om je eigen avond te laten verpesten. We kunnen beter genieten van het moment waarop je nu leeft. Je hoeft je niet af te vragen of het bij anderen leuker zou zijn dan bij jezelf. Je hebt een leuke tijd dus je mist niets, aangezien jij degene was met een leuke avond/dag. Enjoy the moment zonder de sociale media!


Overigens moet je nu niet denken dat ik de sociale media onderuit haal. In tegenstelling. Ik ben juist degene met Twitter, Facebook, Whatsapp, Hyves, Youtube, Weheartit, Instagram, Blogger en Tumblr. Ik vind het juist hartstikke leuk, maar overdrijven is ook een vak.

Hoe wordt je geen social media junkie?
- Zet niet elke scheet op Twitter of Facebook, maar post alleen echt de leuke dingen
- Hou je werk en social media gescheiden, niet allebei te gelijk want dat gaat niet!
- Ben je een avondje uit met je vrienden? Laat die telefoon lekker in je zak.
- Meer gesprekken op Whatsapp dan in real life? Leg die telefoon heel snel weg
- Ben je in een serieus gesprek met iemand, kijk ondertussen niet op je telefoon. Dat is pas asociaal.
- Overdrijf niet met de sociale media, maar zie het als "een leuke toevoeging".

Denken jullie dat de sociale media teveel wordt gebruikt, of vinden jullie de sociale media zelfs zorgen voor asociaal gedrag. Laat het weten bij de comments!

Tegenwoordig is niets meer geheim en weten we alles van onze "vrienden" met één druk op de knop. Ik heb het over het wereldwijd...